Pozitivni trendovi u bh. sektoru nekretnina

Analiza posljednjeg kvartala 2017. godine pokazuje uzlazne trendove u svim kategorijama nekretnina u većim gradovima – Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli.

Ističe se potreba za poslovnim prostorima prve klase, retail (maloprodajnim) i turističkim kompleksima. Što se tiče prodaje stambenih jedinica, studija pokazuje da je tromjesečna fluktuacija cijena direktno povezana sa kretanjem bosanske dijaspore. Njihove rane proljećne, kao i posjete krajem ljeta utječu na povećanje cijena nekretnina do 10 posto. Za nisku razvojnu aktivnost u sekundarnim gradovima zaslužni su ekonomski i demografski faktori. Tržište ulazi u narednu fazu razvoja u komercijalnom sektoru otvaranjem savremenih kompleksa, uključujući Sarajevo City Center, Bingo Gradski centar u Tuzli, Mepas Mall u Mostaru i Delta Planet u Banjoj Luci čija je izgradnja u toku. Trend rasta zabilježen je i u turističkom sektoru, uglavnom u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Stambeno tržište u Sarajevu se od 2015. godine ubrzano razvija, ali se očekuje postepeno usporenje do 2020. godine. Turizam pokazuje veoma pozitivan pomak iz godine u godinu. Očekuje se dalja ekspanzija tržišta svih kategorija nekretnina sa razvojem novih luksuznih kompleksa tokom 2018. godine, uključujući i zavrsetak uredskog i hotelskog dijela Sarajevo City Center.

Stambeni sektor u Banjoj Luci je u fazi oporavka i predviđa se stabilan rast u narednih tri do pet godina. Očekuje se transformacija retail (maloprodajnog) tržišta do 2020. sa otvaranjem prvog modernog tržnog centra Delta Planet. Tržište poslovnih prostora u Banjoj Luci je također u usponu sa izgradnjom prvog savremenog poslovnog objekta, Agram poslovnog centra.

Retail tržište u Tuzli ulazi u novi razvojni ciklus sa otvaranjem Bingo City Centra u 2017. godini. Cijena izdavanja stambenih nekretnina je u porastu i pojavila se značajna potražnja za stanovima preko ljeta zbog popularnosti Panonskih jezera koja se nalaze u centru grada.

Ključne razvojne mogućnosti u Mostaru leže u tržištu poslovnih prostora i maloprodajnih kompleksa kao što je Mepas Mall. U Bijeljini postoji velika potražnja za poslovnim prostorom zbog sve većeg broja stranih i privatnih preduzeća koja započinju poslovanje u gradu. Osim toga, izražena je potreba i za maloprodajnim objektima. U Zenici također se predviđa dalji razvoj u oblastima maloprodaje i kancelarijskih prostora.

Zbog nepovoljnog stanja ekonomije na lokalnom nivou, potražnja za svim vrstama nekretnina je niska u sva četiri analizirana grada i to Bugojnu, Travniku, Posušju i Širokom Brijegu. Međutim, Travnik i Široki Brijeg pokazuju investicioni potencijal zbog svoje geografske lokacije. Travnik se nalazi blizu jednog od najvećih ski centara u Bosni i uskoro će biti povezan sa autoputem Zenica - Sarajevo. Široki Brijeg se razlikuje po svom ekonomskom potencijalu sa višim prosječnim plaćama pa se to odražava u potencijalnoj većoj potražnji za stambenim i maloprodajnim prostorima.

Direktor Poseidon grupe James Gunn smatra da ovo istraživanje može da bude precizna smjernica za buduće investitore na tržištu BiH.

- Detaljan pristup koji smo imali pri sprovođenju ovog istraživanja dao je precizne rezultate za određene tržišne segmente u BiH. Optimistično gledamo na razvoj nekretnina u BiH u godinama koje su pred nama – kazao je on.

Izvor: Faktor.ba

https://faktor.ba/vijest/pozitivni-trendovi-u-bh-sektoru-nekretnina-dijaspora-povea-cijene-i-do-10-posto-287619